II Jornades ConsentidXS
Jornades de Reflexió sobre les Masculinitats
En aquesta ocasió, des de la Junta de l’Aula amb consulta prèvia als i les participants de les entitats que formen el MEV, van trobar la necessitat de generar espasis de reflexió i anàlisis sobre les masculinitats a la nostra societat.
La construcció de les identitats individuals s’arrela profundament en com es fonamenten les identitats col·lectives. Cal dir, en aquest sentit, que el concepte d’identitat col·lectiva està subjecte a la transmissió, o imposició en alguns casos, d’una sèrie de trets culturals. La transmissió d’aquestes normes de grup configuren, en certa manera, el desenvolupament de diferents rols socials, que regulen el comportament de l’individu en funció de la seva edat, sexe, professió, estat civil, etc. Aquest procés es denomina procés de socialització.
Com a éssers socials, el procés de socialització s’erigeix com a fonamental en la construcció de la nostra identitat individual. Com hem comentat anteriorment, aquest procés porta associades una sèrie de concepcions preestablertes que edifiquen els rols socials que reproduïm. El desenvolupament d’aquest rols no és unitària cada individu els configura i transforma, però dins dels paràmetres establerts dins la societat on es duen a terme.
I durant aquest procés d'identificació, quines són les nostres referències per a desenvolupar el rol masculí?
Els nostres avis, tiets, pares; els professors, mestres i companys de classe; els escriptors, esportistes, actors i models que apareixen als mitjans de comunicació . Tota a aquesta sèrie d’ídols ens donen aquesta imatge del que ha de ser allò masculí, de les identitats masculines. Però n’hi ha d’altres?
És per això que volem parlar dels nens i dels adolescents, no utilitzant un gènere ara ambigu, no sent políticament incorrectes, sinó específics en el gènere com a identitat, amb vocació de desconstruir aquesta identitat i construir-la de nou, sense saber ben bé en què. I aquí és on ens aturem. Com podem construir una masculinitat que no reprodueixi tots els errors del passat? Cal deconstruir-la abans com argumenta Coral Herrera? Cap a on s’ha de construir? Cap a la feminitat? Quina feminitat? S’ha de pensar de nou, com en un full en blanc? Mantindríem així una masculinitat dicotòmica? Són moltes les preguntes, i el cert és que la masculinitat no ha estat mai plantejada fins avui, fins que el feminisme l’ha qüestionat, fins a que en certs petits cercles, s’ha cregut necessari donar la llibertat als nens i als adolescents de decidir com volen ser, com han de ser els homes del demà. No és tasca fàcil. Hauran de desenvolupar un rol basat en la renuncia als seus privilegis. I es pot construir alguna cosa sota la renuncia? Com prendran consciència? I si la prenen, seran capaços de superar els sentiment de culpa que en molts casos envaeix als homes amb la crítica feminista? Quin grau de responsabilitat suposa? L’exigència és molta i a vegades podem pensar que no és justa quan els adults no podem estar satisfets i satisfetes del món que deixem, però es fa difícil no tenir l’esperança de que les noves generacions ens corregeixin. Potser cal deseducar-se abans, com diria Chomsky. Doncs, d’això es tracta tot plegat, d’aprendre i d’educar-se, no?
Programa de les II Jornades Consentidxs
9h Recepció de les participants.
9,30h Presentació de les jornades.
10h Inici de les ponències i debat
Pol Galofré. Cineasta i Activista Trans
Fatiha El Mouali. Tècnica d’Acollida Aj. Granollers. Islamofòbia de Gènere.
Oriol Ginés. Expert en treball amb Grup d’Homes. Membre de l’Associació Conexus
Àlex León i Arnau López. Activistes i Membres del Grup de Deconstrucció de les Masculinitats de Sabadell
Rosabel Albert. Directora de l’Escola Bressol La Fontana que implementa projectes de coeducació en la petita infància.
*Les ponències aniran acompanyades de il·lustracions en viu i directe de l’Eduard Valls @eduvalls.artwork
12h Esmorzar a càrrec de joves aprenents de l’Escola d’Hosteleria Vapor Llonch de Sabadel
12,30h Inici de les Experiències i Reflexions compartides
Masculinitats des d’una perspectiva trans a càrrec de Pol Galofré
Mirades Interculturals a les Masculinitats a càrrec de Fatiha El Mouali
Treball amb grups d’homes a càrrec d’Oriol Ginés
Construcció de la Masculinitat en la petita infància a càrrec de Rosabel Albert
En aquesta ocasió van decidir canviar la ubicació de les jornades, optant per el Centre Cívic Can Balsach de Sabadell, per a poder acollir a moltes més participants.
En aquesta ocasió van col·laborar amb un col·lectiu d’audiovisuals que van realitzar les fotografies i els vídeos, amb la consecució un vídeo final sobre les jornades. De la mateixa manera, van generar una comissió de comunicació que va treure el coneixement generat cap al món mitjançant les xarxes socials.